osteopathie en corona

Vermoeidheid, kortademigheid, hoofdpijn, nek- rugklachten en ook zelfs concentratieproblemen: zo maar een opsomming van klachten die mensen over kunnen houden nadat ze corona hebben gehad. In mijn praktijk hoor ik er geregeld mensen over. Dit heeft niet altijd te maken met hoe heftig de infectie met COVID-19 geweest is.

Leeftijd is van invloed op het verloop van een corona-infectie. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans op meer klachten en potentieel zelfs overlijden ten gevolge van de complicaties.
Hierin speelt het immuunsysteem een grote rol. Ik ga nu niet te diep in op de rol van onderliggende aandoeningen, omdat hierbij ook andere factoren een belangrijke rol spelen. Ik richt mij vooral op de relatief gezonde mensen die toch veel last hebben gekregen en zijn blijven houden van een corona-infectie.

Naïeve en geheugen immuuncellen: waar hebben we ze voor nodig

Al vanaf onze geboorte zijn onze immuuncellen een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem. We spreken over naïeve immuuncellen als deze nog nooit in aanraking geweest zijn met een virus (antigeen). Naïeve immuuncellen hebben we nodig om goed te kunnen reageren op nieuwe virussen en tumorcellen. Naar mate we ouder worden, komen die naïeve immuuncellen in actie om ons te weren tegen virussen. Ze krijgen dan een soort geheugen (ze herinneren zich dat ze ooit tegen een bepaald virus hebben gevochten) en worden daarom geheugen immuuncellen genoemd. Geheugen immuuncellen reageren sneller en heftiger op een infectie. Dat kan gunstig zijn omdat je dan sneller het virus uit je lichaam hebt, maar bij corona is het waargenomen dat deze overreactie juist leidt tot complicaties 1.

Vanaf ons 20e levensjaar neemt het aantal naïeve immuuncellen al drastisch af en op 80-jarige leeftijd bevat ons bloed bijna alleen maar geheugen immuuncellen. Het omslagpunt ligt rond de 35 jaar 2. Natuurlijk is dit ook van omgevings- en leefstijlfactoren afhankelijk. Het is daarom heel belangrijk om in te zoomen op ons immuunsysteem en te kijken welke factoren wij kunnen verbeteren om de balans in naïeve en geheugen immuumcellen in ons voordeel om te zetten. Door mijn kennis vanuit de Applied Kinesiology en klinische Psycho-Neuro-Immunologie (kPNI) kan ik hier gericht op onderzoeken en adviezen geven hoe hier mee om te gaan.

Onderschat je middenrif niet

Ons middenrif speelt ook een heel belangrijke rol in het beloop en herstel van een corona-infectie. Als osteopaat ben ik gespecialiseerd in het lokaal behandelen van de longen en het middenrif om een zo goed mogelijke longfunctie en ademhaling mogelijk te maken. Het zijn de voorwaarden voor een goede ademhaling. Vergelijk het met beter kunnen hardlopen: hiervoor heb je sterke en soepele beenspieren nodig.

Vaak zien wij dat het na een infectie moeilijk is om de ademhaling weer goed onder controle te krijgen. Maar wat is precies de rol van ons middenrif in een corona infectie en dan met name in het ontstekingsproces?

Onbalans tussen goede en slechte stoffen verergert ontsteking in longen

Uit onderzoek is gebleken dat oxidatieve stress, kortweg de balans tussen antioxidanten (de ‘goede’ stofjes waarvan de bekendste vitamine c is) en vrije radicalen (de ‘slechte’ stoffen die moeten worden opgeruimd), de ontsteking bij een luchtweginfectie zoals corona verergert. Bij onderzoeken met ratten is aangetoond dat ademhalingsproblematieken zelfs ontstekingen kunnen veroorzaken en verergeren met name rond het middenrif 3.

Hierdoor komen we in een cirkel terecht van een slechte longfunctie met ontstekingen tot gevolg die weer een longfunctievermindering tot gevolg heeft.

Heel belangrijk om rekening mee te houden in het herstel van een COVID-19 infectie zijn dus:.

  1. Het immuunsysteem met alle omgevings- en leefstijlfactoren.
  2. Oxidatieve stress op het lichaam verminderen
  3. Misschien wel het belangrijkste: een goede functie van het middenrif en longen.

Als osteopaat met interessegebieden richting de Applied Kinesiology en kPNI ben ik opgeleid om op alle drie de gebieden aan te kunnen haken en voor een algehele balans te zorgen.

Wil je hierover meer weten? Mail: tomas.nijhuis@vestatwente.nl bel: 0541-291105 of klik hier voor een afspraak.

Referenties:

1 De Candia, P.(2021). T Cells: Warriors of SARS-CoV-2 Infection. Trends in Immunology, 42 (1), 18-30
2 Van der Geest, KS. (2016). Aging of the adaptive immune system. Ned Tijdschr Allergie & Astma, 16 (2), 60-62
3 Mittal, A. (2021). A research update: Significance of cytokine storm and diaphragm in COVID-19. Current Research in Pharmacology and Drug Discovery, 2, 1-4