Ademhaling bij kinderen

Het Belang van Adequate Ademhaling bij Kinderen: Hoe Een Kinderfysiotherapeut Kan Helpen bij Disfunctioneel Ademhalen

Als kinderfysiotherapeut zag ik in de laatste jaren een toename in de praktijk van kinderen met een ademhalingsprobleem. Mede door deze toename en mijn nieuwsgierigheid naar wat hierover bekend is heb ik hierover mijn thesis geschreven. In deze blog wil ik dan ook de aandacht vestigen op disfunctioneel ademhalen bij kinderen, de mogelijke oorzaken en gevolgen, en hoe een kinderfysiotherapeut kan helpen bij het verbeteren van de ademhaling.

Hoe kan disfunctioneel ademhalen worden herkend?

Voor het vaststellen van dit probleem is geen speciale test. De kinderen worden vaak naar een kinderarts verwezen om daar onderzoek te doen en uit te sluiten of er geen medische oorzaken aanwezig zijn voor de ademhalingsklachten. (3)

Disfunctioneel ademhalen bij kinderen kan zich op verschillende manieren uiten, waaronder:

 • Oppervlakkige ademhaling: Kinderen die oppervlakkig ademen, gebruiken hun borstspieren in plaats van hun middenrif om te ademen, wat resulteert in een minder efficiënte ademhaling.
 • Mondademen: Kinderen die door hun mond ademen in plaats van door hun neus, kunnen problemen hebben met de regulatie van luchtstroom en vochtigheid, wat kan leiden tot uitdroging van de mond en keel.
 • Frequent zuchten: Kinderen die regelmatig zuchten, kunnen een patroon van verhoogde ademhaling vertonen, wat kan wijzen op een onbewuste poging om meer zuurstof binnen te krijgen.
Ademhaling behandeling

Hoe kan een kinderfysiotherapeut helpen?

Een kinderfysiotherapeut kan een belangrijke rol spelen bij het evalueren en behandelen van disfunctioneel ademhalen bij kinderen. Hier zijn enkele manieren waarop een kinderfysiotherapeut kan helpen:

 • Ademhalingsoefeningen: Een kinderfysiotherapeut kan ademhalingsoefeningen aanbevelen en begeleiden om de ademhalingsspieren te versterken en een diepere, meer ontspannen ademhaling te bevorderen.
 • Houdingsadvies: Een kinderfysiotherapeut kan advies geven over de juiste houding om een optimale ademhaling te ondersteunen, inclusief het gebruik van het middenrif en het vermijden van houdingen die de ademhaling belemmeren.
 • Mobilisatie en ontspanningstechnieken: Door middel van mobilisatie- en ontspanningstechnieken kan een kinderfysiotherapeut helpen bij het verminderen van spierspanning en het bevorderen van een diepere, meer ontspannen ademhaling.
 • Bewustwordingstraining: Een kinderfysiotherapeut kan werken aan het vergroten van de bewustwording van het kind over hun ademhaling en het aanleren van technieken om bewust te ademen, met name tijdens stressvolle situaties.

Kom met ons in contact

Heeft je kind ademhalingsklachten, plan dan een afspraak in via onderstaande button. Wilt u graag eerst wat informatie of advies over de klacht kunt u uiteraard ook rechtstreeks contact met ons opnemen.

 • Snel geholpen
 • Gespecialiseerde therapeuten
 • Hoge klantentevredenheid
BEL NAAR (FYSIOTHERAPIE)
BEL NAAR (OSTEOPATHIE)
STUUR ONS EEN MAIL

  * We respecteren ieder privacy en bewaren gegevens alleen om contact met je op te nemen. Voor meer informatie, zie onze privacyverklaring.