Voorkeurshouding baby’s

Wat is een voorkeurshouding?

Een voorkeurshouding houdt in dat een baby herhaaldelijk zijn hoofd naar dezelfde kant draait of zijn lichaam meer naar één kant buigt dan naar de andere. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een bepaalde positie in de baarmoeder, een moeilijke bevalling of gewoon het comfort dat de baby voelt bij het in een bepaalde positie liggen.

In Nederland komt een voorkeurshouding bij 20% van de kinderen voor. (1)

Wat kan je doen als ouders om een voorkeurshouding aan te pakken?

Als ouder zijn er verschillende dingen die je kunt doen om je baby te helpen bij het aanpakken van een voorkeurshouding:

  • 1. Tummy time: Leg je baby regelmatig op zijn buik terwijl hij wakker is. Dit helpt niet alleen om de nek- en rugspieren te versterken, maar moedigt ook de baby aan om zijn hoofd naar beide kanten te draaien. Gebruik hiervoor het speelgoed/knuffels die de zintuigen prikkelen, kleur en geluid.
  • 2. Variatie in posities: Wissel de positie van je baby regelmatig af tijdens het slapen en wakker zijn. Gebruik bijvoorbeeld verschillende slaaphoudingen en wissel de positie van het hoofdje in de wieg.
  • 3. Symmetrische speelgoedplaatsing: Plaats speelgoed en interessante objecten aan beide zijden van je baby om hem aan te moedigen zijn hoofd naar beide kanten te draaien.
  • 4. Consistentie in houding: Probeer als ouder consequent te zijn in het aanpakken van de voorkeurshouding van je baby. Hoe eerderje begint met het aanmoedigen van symmetrische houdingen, hoe groter de kans dat je baby zich gelijkmatig ontwikkelt.
voorkeurshouding

Kom met ons in contact

Heeft je baby last van een voorkeurshouding? Plan dan een afspraak in via onderstaande button. Wil je graag eerst wat informatie of advies over de klacht kunt u ons uiteraard ook mailen of bellen.

  • Snel geholpen
  • Gespecialiseerde therapeuten
  • Hoge klantentevredenheid
BEL NAAR (FYSIOTHERAPIE)
BEL NAAR (OSTEOPATHIE)
STUUR ONS EEN MAIL

    * We respecteren ieder privacy en bewaren gegevens alleen om contact met je op te nemen. Voor meer informatie, zie onze privacyverklaring.