Spierblessures, hamstring / lies en andere spieren
Bij Vesta Twente zijn wij door onze specialisaties Sportfysiotherapie en Osteopathie de plek om te zijn voor herstel en voorkomen van spierblessures. Spierklachten kunnen zeer belemmerend zijn in het uitvoeren van de sport maar ook dagelijks leven of op het werk.
Meest voorkomende sportblessure
Spieren zijn organen welke verantwoordelijk zijn dat wij ons kunnen voortbewegen, op de uiteinden door pezen verbonden aan de botten. Belangrijk om te weten is dat een spier zijn voeding haalt uit de omgeving door middel van onder andere doorbloeding en zijn informatie krijgt door het zenuwstelsel voor wat hij moet doen (aanspanning of ontspanning). Uit zichzelf heeft een spier geen actie waardoor belangrijk is bij klachten te kijken of het probleem in de voeding of aansturing zit.
Spierblessures zijn de meest voorkomende sportblessure met 29% van alle sportblessures, welke spieren het meest zijn aangedaan verschilt per sport, zo hebben voetballers het meest te maken met hamstring klachten (13,3%) en hardlopers met name kuitblessures (13,9%). Hier specifiek aandacht aan te besteden wat de oorzaak is en welke sport je beoefend is essentieel in het herstel en voorkomen van klachten (1,2)
Verschillende variaties
Spierletsels worden vaak gegradeerd op basis van de ernst van het letsel. De meest gangbare gradatie wordt vaak aangeduid als de ‘strain’ of ‘verrekking’ gradatie, en deze kan variëren van mild tot ernstig:
- Graad I (Mild): Dit is een lichte verrekking waarbij een paar spiervezels zijn uitgerekt of licht beschadigd. Symptomen kunnen mild zijn, zoals lichte pijn, zwelling en mogelijk wat beperking in beweging, maar er is meestal geen verlies van spierfunctie.
- Graad II (Matig): Dit omvat een matige verrekking waarbij meer spiervezels zijn beschadigd. Symptomen zijn vaak meer uitgesproken, zoals matige pijn, zwelling, blauwe plekken en beperkingen in beweging. Het kan ook moeilijker zijn om kracht uit te oefenen met de aangetaste spier.
- Graad III (Ernstig): Dit is een ernstige verrekking waarbij de spier of pees deels gescheurd is. Dit gaat vaak gepaard met ernstige pijn, aanzienlijke zwelling, blauwe plekken en vaak een duidelijk verlies van spierfunctie.
- Graad IV (Zeer Ernstig): Dit is een volledig scheur van de spier of pees, er is directe afname van functie en vaak een voelbare ‘deuk’ in de spier. (3)
Het is belangrijk om goed vast te stellen welke schade aanwezig is, wat de oorzaak van het letsel is en welke factoren van invloed zijn geweest bij het ontstaan van de klachten. Goede diagnostiek en onderzoek is hierin belangrijk. Dat is wat wij bij Vesta Twente voor jou als sporter kunnen betekenen.
Terug naar jouw oude niveau
Vervolgens word er samen gekeken wat nodig is om zo snel mogelijk weer op het oude niveau terug te kunnen zijn. Binnen onze praktijk hebben wij door onze specialisaties de mogelijkheden om zowel de voorwaarden te optimaliseren en ook te zorgen dat de spier sterker word als voorheen en niet meer dezelfde klachten zullen terugkomen.
De Osteopathie zien wij als middel om de verbindingen van en naar de spier te optimaliseren en de Sportfysiotherapeut zorgt voor de beste activatie van het lijf. Zie het lijf of spier als een lamp, dan zorgt de Osteopaat er voor dat de verbindingen en voorwaarden optimaal zijn en dan kan de Sportfysiotherapeut zorgen dat de lamp feller brand dan ooit.
Waarom kiezen voor Vesta Twente voor de behandeling van jou spierklacht?
Juist door deze integrale visie op het ontstaan van klachten en het herstel behalen wij snel succes met spierproblemen. Wij kijken niet alleen lokaal waar de pijn zit maar zien het lichaam als een eenheid waar op het moment van klachten de oplossing niet alleen lokaal ligt maar mogelijk ook op basis van andere disbalansen is ontstaan.
Bronnen
- VeiligheidNL. Sportblessures, Blessurecijfers. 2015:1-21. https://www.veiligheid.nl/sportblessures/kennis/cijfers-over-sportblessures.
- van Poppel D, Scholten-Peeters GGM, van Middelkoop M, Verhagen AP. Prevalence, incidence and course of lower extremity injuries in runners during a 12-month follow-up period. Scand J Med Sci Sport. 2014;24(6):943-949.
- Pollock N, James SLJ, Lee JC, et al British athletics muscle injury classification: a new grading system British Journal of Sports Medicine 2014;48:1347-1351.
Kom met ons in contact
Heeft u last van bepaalde spieren? Plan dan een afspraak in via onderstaande button. Wil je graag eerst wat informatie of advies over de klacht kunt u ons uiteraard ook mailen of bellen.
- Snel geholpen
- Gespecialiseerde therapeuten
- Hoge klantentevredenheid