Meniscus letsel
Meniscus letsel kan zeer belemmerend zijn in het dagelijks leven en zeker met het uitoefenen van sport. In tegenstelling tot wat er eerder werd gedacht, is een kijkoperatie om een deel van de meniscus weg te knippen niet succesvoller dan behandeling zonder operatie. Zeker niet als dit wordt beoordeeld op basis van de beperkingen van de knie (1)
Diagnose van meniscus letsel
Belangrijk voor een spoedig herstel van meniscus letsel is het nauwkeurig vaststellen van de oorzaak van het letsel. Dit houdt in dat er eerst gekeken wordt of de knie verder geen andere problemen, zoals slijtage, vertoont of dat de klachten juist zijn ontstaan door slijtage processen in het kniegewricht. Een fysiotherapeut zal daarom een grondig onderzoek uitvoeren, waarbij de symptomen, je medische voorgeschiedenis en het moment van het letsel in kaart worden gebracht.
Vervolgens worden specifieke tests gedaan om het bewegingsbereik van de knie te meten en vast te stellen welke bewegingen of houdingen de klachten verergeren. Hierbij wordt ook druk uitgeoefend op verschillende delen van de meniscus om te bepalen of er sprake is van een scheur of andere schade. Op basis van dit uitgebreide onderzoek kan worden vastgesteld of de meniscus voldoende beweeglijk is of dat hier lokaal extra aandacht aan moet worden besteed.
Wanneer is aanvullende onderzoek of doorverwijzing nodig?
Mocht uit het onderzoek blijken dat verdere diagnostische tests zoals een MRI of echo nodig zijn, dan kan de fysiotherapeut je doorverwijzen naar een orthopedisch chirurg voor aanvullend advies. In veel gevallen is het echter mogelijk om meniscus letsel effectief te behandelen zonder een operatie, vooral als de knie niet volledig geblokkeerd is. Een behandeltraject onder begeleiding van een fysiotherapeut kan helpen bij het verminderen van pijn en zwelling, en bij het herstellen van de volledige kracht en mobiliteit van de knie.
Meniscus letsel: oorzaken, symptomen en herstelmogelijkheden
De meniscus bestaat grotendeels uit kraakbeen en is voor een derde deel voorzien van zenuwen en bloedvaten. Dit maakt gedeeltelijk herstel na beschadiging mogelijk, vooral in de buitenste, beter doorbloede gebieden. Kleine scheurtjes of beschadigingen kunnen hierdoor vaak vanzelf genezen, terwijl grotere scheuren soms medische behandeling nodig hebben.
Vanaf ons 40e levensjaar wordt het meniscusweefsel echter minder sterk en neemt de beschermende werking af, wat kan leiden tot slijtage van het kniegewricht (artrose). Meniscus letsel kan op twee manieren ontstaan: acuut of geleidelijk. Acute klachten komen vaak door een trauma, zoals een plotselinge knieverdraaiing tijdens het sporten of opstaan vanuit een knielende houding. Dit veroorzaakt vaak plotselinge, zwelling, hevige kniepijn en een beperkte strek- en buigfunctie.
Ook overbelasting, bijvoorbeeld door lange wandelingen of intensieve activiteiten, kan meniscus klachten veroorzaken, vooral bij mensen van middelbare leeftijd. Dit soort klachten, ‘degeneratieve’ meniscusklachten genoemd, ontstaan vaak zonder specifiek letsel, maar door slijtage en herhaalde belasting. Gelukkig kun je met een op maat gemaakt sportfysiotherapie oefenprogramma, de kracht van de spieren rondom de knie behouden en de volledige mobiliteit terug krijgen.
Meniscus letsel behandeling
Wij hebben in onze knie 2 meniscussen liggen, de binnenste en buitenste. De meniscus fungeert als een schokdemper in de knie en beweegt mee naar voren en achteren als de knie buigt en strekt. De meniscus ligt niet ‘los’ in onze knie maar word door banden (ligamenten) en spieren op zijn plek gehouden. Zo hecht bijvoorbeeld een van onze hamstrings (m. Semimembranosus) met zijn pees aan op de achterzijde van de binnenste meniscus. (2) Dit kan zorgen dat de meniscus als het ware naar achteren wordt gehouden/getrokken bij hoge spanning op de hamstrings en hierdoor meer druk op de meniscus wordt gegenereerd, dit omdat de meniscus niet meer volledige beweeglijkheid naar voren heeft bij strekking van de knie.
Als deze voorwaarden goed zijn dan wordt met de sportfysiotherapeut van Vesta Twente gewerkt aan verdere opbouw van kracht en stabiliteit van de knie en het hele keten van bewegen. Door onze integrale visie op het lichaam kunnen wij inzoomen op de klacht als het nodig is en lokaal problemen corrigeren maar ook uitzoomen om weer door middel van training snel weer op het oude niveau terug te zijn.
Bronnen
- Functional Outcomes of Arthroscopic Partial Meniscectomy Versus Physical Therapy for Degenerative Meniscal Tears Using a Patient-Specific Score: A Randomized Controlled Trial ‘(Orthop J Sports Med 2020 Oct 29;8(10)
Kom met ons in contact
Heeft u last van uw meniscus of denkt u daar last van te hebben? Plan dan een afspraak in via onderstaande button. Wil je graag eerst wat informatie of advies over de klacht kunt u ons uiteraard ook mailen of bellen.
- Snel geholpen
- Gespecialiseerde therapeuten
- Hoge klantentevredenheid