Last van hoofdpijnklachten?
Hoofdpijnklachten komen vaak voor. Uit onderzoek blijkt dat 29% van de Nederlandse bevolking in de afgelopen twee weken hoofdpijnklachten heeft gehad. Maar liefst 9% gaf aan last te hebben van chronische, ernstige hoofdpijn of migraine. De kans dat iemand in zijn leven hoofdpijn krijgt, is maar liefst 96%. Hoewel het in veel gevallen vanzelf overgaat, kunnen hoofdpijnklachten soms langdurig en hinderlijk zijn. (1)
Bij Vesta Twente begrijpen we hoe vervelend deze klachten kunnen zijn. Osteopathie kan je helpen om inzicht te krijgen in de oorzaak van jouw hoofdpijn en een gerichte aanpak bieden.
Verschillende soorten hoofdpijn
Er zijn verschillende soorten hoofdpijn te classificeren de belangrijkste om te weten zijn (2):
Migraines
Migraine is een aandoening van de hersenen en komt vaak aanvalsgewijs op. Omgevings- en leefstijlfactoren spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van deze aanvallen. Bij het ontstaan van Migraine spelen 2 factoren een belangrijke rol.(3)
- Door ontregeling in de hersenen gaat er een prikkel via een hersenzenuw (de nervus trigeminus) naar bloedvaten rond de hersenvliezen, welke hierdoor verwijden. Door deze verwijding van de bloedvaten geeft de nervus trigeminus een pijnsignaal naar de hersenen.
- Ook ontstaat er een ontstekingsreactie op de locatie waar de hersenzenuw rondom het bloedvat ligt.
Belangrijk is om de oorzaak op te sporen waarom deze ontstekingen ontstaan, een theorie die dit verklaart is dat er door oxidatieve stress ontstekingen worden uitgelokt. (4) Deze processen kunnen bovenstaande gevolgen in de hand werken. Oxidatieve stress betekend eigenlijk dat er te veel afvalstoffen (vrije radicalen) in een bepaald gebied aanwezig zijn dan dat er worden opgeruimd door antioxidanten. Dit verklaart ook dat bepaalde voedingsmiddelen die dit systeem onder druk zetten als trigger kunnen fungeren. Bij de behandeling is het essentieel ook om deze factoren in beeld te brengen.
Spanningshoofdpijn
Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn, maar helaas ook de minst goed begrepen variant. Dit heeft te maken met het feit dat er geen eenduidig patroon terug te vinden is bij het ontstaan. Deze vorm van hoofdpijn wordt vaak in verband gebracht met:
- Triggerpoints in spieren
- Hoge spierspanning
- Gevoeligheid van spieren
Het is echter niet duidelijk of deze factoren de oorzaak van de klachten zijn. (5) Onze ervaring leert dat spanningshoofdpijn vaak samenhangt met de kaak, de doorbloeding van het hoofd en de aan- en afvoer van afvalstoffen. Onze osteopaat heeft hier veel ervaring mee en is de aangewezen therapeut om samen met jou te kijken hoe, zelfs bij langdurig klachten, deze verminderd kunnen worden of zelfs helemaal kunnen verdwijnen.
Clusterhoofdpijn
Clusterhoofdpijn uit zich in zeer heftige pijnen aan één zijde van het gezicht, vaak in het verloop van de bovenste tak van de nervus trigeminus. Ondertussen is bekend dat bij een aanval het gebied van de trigeminus zowel op doorbloeding als zenuwstelsel gebied wordt beïnvloed. (6) Een goed begrip van de hersenzenuwen, in het bijzonder de nervus trigeminus, is erg belangrijk in het onderzoeken en behandelen van deze specifieke hoofdpijnklachten.
Hoe osteopathie kan helpen bij hoofdpijnklachten
Hierboven besproken klachten worden ook wel de primaire hoofdpijnen genoemd. Natuurlijk zijn er ook andere oorzaken en mogelijke uitwerkingen van hoofdpijn die we hier niet allemaal kunnen bespreken, maar die wel relevant kunnen zijn voor jouw situatie. Onze osteopaat kijkt daarom altijd verder dan alleen de hoofdpijn zelf, zodat we een behandeling kunnen bieden die past bij jouw unieke klachten.
Bij Vesta Twente geloven we in een persoonlijke aanpak. Onze osteopaat onderzoekt waar jouw hoofdpijnklachten vandaan komen en biedt een behandeling die afgestemd is op jouw lichaam. Of het nu gaat om migraine, spanningshoofdpijn of clusterhoofdpijn, wij staan voor je klaar om samen aan een oplossing te werken.
Neem vandaag nog contact op en ontdek hoe wij jouw hoofdpijnklachten kunnen verminderen.
Bronnen
- de Jongh T.O.H., Knuistingh Neven A., Couturier E.G.M. Hoofdpijn. H&W Huisarts en Wetenschap, 2001;13:615-619
- Headache Classification Committee of the International Headache Society (IHS). The International Classification of Headache Disorders, 3rd edition (beta version). Cephalalgia. 2013 Jul;33(9):629-808.
- Couturier, E.G.M., Carpay, J.A. (2012). Pathofysiologie en diagnostiek van migraine. In: Veel gestelde vragen over hoofdpijn-migraine. Bohn Stafleu van Loghum, Houten
- Borkum JM. The Migraine Attack as a Homeostatic, Neuroprotective Response to Brain Oxidative Stress: Preliminary Evidence for a Theory. Headache. 2018 Jan;58(1):118-135
- Steel SJ, Robertson CE, Whealy MA. Current Understanding of the Pathophysiology and Approach to Tension-Type Headache. Curr Neurol Neurosci Rep. 2021 Oct 2;21(10):56.
- Wei DY, Yuan Ong JJ, Goadsby PJ. Cluster Headache: Epidemiology, Pathophysiology, Clinical Features, and Diagnosis. Ann Indian Acad Neurol. 2018 Apr;21(Suppl 1):S3-S8.
Kom met ons in contact
Heeft u last van hoofdpijnklachten? Plan dan een afspraak in via onderstaande button. Wil je graag eerst wat informatie of advies over de klacht kunt u ons uiteraard ook mailen of bellen.
- Snel geholpen
- Gespecialiseerde therapeuten
- Hoge klantentevredenheid