Groeipijn

Groeipijn bij kinderen

Als kinderfysiotherapeut kom ik vaak in contact met ouders die bezorgd zijn over de pijn die hun kind ervaart tijdens periodes van groei. Groeipijn is een veelvoorkomend fenomeen bij kinderen, maar het kan voor zowel ouders als kinderen verontrustend zijn. In dit blog wil ik wat meer inzicht bieden in groeipijn bij kinderen en de rol die een kinderfysiotherapeut kan spelen bij het beheren van deze aandoening.

Groeipijn komt vooral voor bij kinderen van 4-12 jaar, geschat wordt dat ongeveer 10-20% van de kinderen wel eens groeipijn heeft gehad (1).Groeipijn komt mogelijk iets vaker voor bij meisjes, en er is regelmatig sprake van een positieve familieanamnese voor groeipijn (2).

Hoe kan een kinderfysiotherapeut helpen?

Als uw kind regelmatig last heeft van groeipijn, kan een kinderfysiotherapeut waardevol advies en begeleiding bieden om de pijn te verlichten en het welzijn van uw kind te verbeteren. Hier zijn enkele manieren waarop een kinderfysiotherapeut kan helpen:

  • Educatie en advies: Een kinderfysiotherapeut kan ouders en kinderen informeren over groeipijn, inclusief wat het is, waarom het optreedt en hoe het kan worden beheerd. Dit kan geruststellend zijn voor zowel ouders als kinderen.
  • Strek- en versterkingsoefeningen: Door middel van specifieke strek- en versterkingsoefeningen kan een kinderfysiotherapeut de flexibiliteit en kracht van de spieren verbeteren, waardoor de belasting op de botten wordt verminderd en de pijn wordt verlicht.
  • Advies over houding en activiteit: Een kinderfysiotherapeut kan advies geven over de beste houdingen en activiteiten voor het kind om de pijn te verminderen en de kans op letsel te minimaliseren tijdens periodes van groei.
  • Massage en mobilisatietechnieken: Door middel van specifieke massage- en mobilisatietechnieken kan een kinderfysiotherapeut helpen bij het verlichten van spierspanning en het bevorderen van een gezonde doorbloeding, wat kan helpen bij het verminderen van pijn en ongemak.
groeipijn kinderen

Bronnen

  1. Mohanta MP. Growing pains: practitioners’ dilemma. Indian Pediatrics 2014;51(5):379-383. 52.
  2. Lowe RM, Hashkes PJ. Growing pains: a noninflammatory pain syndrome of early childhood. Nature Clinical Practice Rheumatology 2008;4(10):542-549.

Kom met ons in contact

Heeft uw kind last van groepijn of vermoed u dat het deze klachten zijn? Plan dan een afspraak in via onderstaande button. Wil je graag eerst wat informatie of advies over de klacht kunt u ons uiteraard ook mailen of bellen.

  • Snel geholpen
  • Gespecialiseerde therapeuten
  • Hoge klantentevredenheid
BEL NAAR (FYSIOTHERAPIE)
BEL NAAR (OSTEOPATHIE)
STUUR ONS EEN MAIL
Naam(Vereist)
E-mailadres(Vereist)