Nabi Minhas2024-04-14 In oktober heb ik een knieblessure opgelopen. Dankzij het snelle handelen van de fysiopraktijk werd ik doorverwezen naar OCON. Daar werd geconcludeerd dat een operatie noodzakelijk was. De operatie stond gepland voor januari. Naar aanleiding daarvan ben ik terugverwezen naar de fysiotherapie, waar fysiotherapeut Niels mij uitstekend heeft behandeld tot aan de operatie. Dankjewel daarvoor! Dankzij zijn voortreffelijke begeleiding ben ik nu volledig hersteld van mijn blessure. Geweldig! Nogmaals dank aan jullie allemaal. Mark Mombarg2024-03-27 Meerdere keren behandeld door Niels met verschillende blessures aan mijn schouder, enkel en onderrug in ongeveer een jaar tijd. Ik kon daarna snel weer verder met sporten! Jolien geels2024-03-25 Ik ben zeer tevreden over de behandelingen die ik heb gehad bij Vesta Twente Fysiotherapie. Ik speel zelf internationaal tennis en daarbij is het cruciaal dat ik constant in topvorm ben om optimaal te kunnen trainen & wedstrijden te spelen. Niels heeft hierbij een essentiële rol gespeeld door mij te helpen bij zowel een rug en enkelblessure. Momenteel werken we aan het opbouwen van meer enkelstabiliteit. Daarnaast is Niels altijd snel te bereiken als ik zijn hulp nodig heb. Tijdens de behandelingen doen we ook oefeningen die mij helpen bij het herstelproces. Door deze oefeningen krijg ik meer vertrouwen en ben ik beter voorbereid op mijn volgende sportieve uitdaging. Jelle Wuite2024-03-25 Dankzij goede hulp van Niels ben ik twee keer snel hersteld van een blessure. In augustus 2023 juiste begeleiding in opbouw van meer stabiliteit in mijn enkel en in november behandeling aan een scheurtje in de hamstring waarbij ik na beide behandelingen snel weer kon voetballen. Anneke Wolbers2024-03-25 Ze zijn goed bereikbaar bij locatie Vondersweijde. Niels reageert altijd erg snel als je hem mailt of appt. Niels behandeld mijn zoons als ze last hebben van een blessure. Vaak een schoner blessure ivm zwemmen waterpolo. 1 zoon heeft dankzij Niels pijnvrij het NJK kunnen zwemmen. En mijn andere zoon pijnvrij kunnen trainen bij jong Oranje van de waterpolo. Handig hoor iemand die weet wat topsport is. En veel ervaring heeft op dat gebied. Hij geeft altijd goeie uitleg en is erg vriendelijk tegen mijn kinderen.
Vermoeidheid, kortademigheid, hoofdpijn, nek- rugklachten en ook zelfs concentratieproblemen: zo maar een opsomming van klachten die mensen over kunnen houden nadat ze corona hebben gehad. In mijn praktijk hoor ik er geregeld mensen over. Dit heeft niet altijd te maken met hoe heftig de infectie met COVID-19 geweest is.
Leeftijd is van invloed op het verloop van een corona-infectie. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans op meer klachten en potentieel zelfs overlijden ten gevolge van de complicaties.
Hierin speelt het immuunsysteem een grote rol. Ik ga nu niet te diep in op de rol van onderliggende aandoeningen, omdat hierbij ook andere factoren een belangrijke rol spelen. Ik richt mij vooral op de relatief gezonde mensen die toch veel last hebben gekregen en zijn blijven houden van een corona-infectie.
Naïeve en geheugen immuuncellen: waar hebben we ze voor nodig
Al vanaf onze geboorte zijn onze immuuncellen een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem. We spreken over naïeve immuuncellen als deze nog nooit in aanraking geweest zijn met een virus (antigeen). Naïeve immuuncellen hebben we nodig om goed te kunnen reageren op nieuwe virussen en tumorcellen. Naar mate we ouder worden, komen die naïeve immuuncellen in actie om ons te weren tegen virussen. Ze krijgen dan een soort geheugen (ze herinneren zich dat ze ooit tegen een bepaald virus hebben gevochten) en worden daarom geheugen immuuncellen genoemd. Geheugen immuuncellen reageren sneller en heftiger op een infectie. Dat kan gunstig zijn omdat je dan sneller het virus uit je lichaam hebt, maar bij corona is het waargenomen dat deze overreactie juist leidt tot complicaties 1.
Vanaf ons 20e levensjaar neemt het aantal naïeve immuuncellen al drastisch af en op 80-jarige leeftijd bevat ons bloed bijna alleen maar geheugen immuuncellen. Het omslagpunt ligt rond de 35 jaar 2. Natuurlijk is dit ook van omgevings- en leefstijlfactoren afhankelijk. Het is daarom heel belangrijk om in te zoomen op ons immuunsysteem en te kijken welke factoren wij kunnen verbeteren om de balans in naïeve en geheugen immuumcellen in ons voordeel om te zetten. Door mijn kennis vanuit de Applied Kinesiology en klinische Psycho-Neuro-Immunologie (kPNI) kan ik hier gericht op onderzoeken en adviezen geven hoe hier mee om te gaan.
Onderschat je middenrif niet
Ons middenrif speelt ook een heel belangrijke rol in het beloop en herstel van een corona-infectie. Als osteopaat ben ik gespecialiseerd in het lokaal behandelen van de longen en het middenrif om een zo goed mogelijke longfunctie en ademhaling mogelijk te maken. Het zijn de voorwaarden voor een goede ademhaling. Vergelijk het met beter kunnen hardlopen: hiervoor heb je sterke en soepele beenspieren nodig.
Vaak zien wij dat het na een infectie moeilijk is om de ademhaling weer goed onder controle te krijgen. Maar wat is precies de rol van ons middenrif in een corona infectie en dan met name in het ontstekingsproces?
Onbalans tussen goede en slechte stoffen verergert ontsteking in longen
Uit onderzoek is gebleken dat oxidatieve stress, kortweg de balans tussen antioxidanten (de ‘goede’ stofjes waarvan de bekendste vitamine c is) en vrije radicalen (de ‘slechte’ stoffen die moeten worden opgeruimd), de ontsteking bij een luchtweginfectie zoals corona verergert. Bij onderzoeken met ratten is aangetoond dat ademhalingsproblematieken zelfs ontstekingen kunnen veroorzaken en verergeren met name rond het middenrif 3.
Hierdoor komen we in een cirkel terecht van een slechte longfunctie met ontstekingen tot gevolg die weer een longfunctievermindering tot gevolg heeft.
Heel belangrijk om rekening mee te houden in het herstel van een COVID-19 infectie zijn dus:.
- Het immuunsysteem met alle omgevings- en leefstijlfactoren.
- Oxidatieve stress op het lichaam verminderen
- Misschien wel het belangrijkste: een goede functie van het middenrif en longen.
Als osteopaat met interessegebieden richting de Applied Kinesiology en kPNI ben ik opgeleid om op alle drie de gebieden aan te kunnen haken en voor een algehele balans te zorgen.
Wil je hierover meer weten? Mail: tomas.nijhuis@vestatwente.nl bel: 0541-291105 of klik hier voor een afspraak.
Referenties:
1 De Candia, P.(2021). T Cells: Warriors of SARS-CoV-2 Infection. Trends in Immunology, 42 (1), 18-30
2 Van der Geest, KS. (2016). Aging of the adaptive immune system. Ned Tijdschr Allergie & Astma, 16 (2), 60-62
3 Mittal, A. (2021). A research update: Significance of cytokine storm and diaphragm in COVID-19. Current Research in Pharmacology and Drug Discovery, 2, 1-4